HROMNICE alebo Sviatok obetovania Pána

HROMNICE alebo Sviatok obetovania Pána✨2.2.2022✨

Dátum magický ako sviatok samotný!

Dnes je deň zasvätený Bohu. Katolícka cirkev si pripomína obetovanie Pána v chráme, avšak základy tohto sviatku tvoria výrazné pohanské prvky, o ktorých si dnes niečo povieme 😉 Najstaršia vývinová zložka sviatku sa zachovala v tradícii východných Slovanov, ktorí verili, že práve na Hromnice sa stretávajú magické sily – zimná a jarná ( rok sa pôvodne delil na zimu a leto, členenie na 4 ročné obdobia je novšie). U západných Slovanov boli Hromnice pravdepodobne sviatkami obetovania staroslovanskému bohu ohňa a hromu Perúnovi (Parom).

Ľudia oddávna žiadali Perúna o úrodu, v čase Hromníc aj o príchod jari. Podoba dnešných Hromníc je výsledkom prenikania viacerých vplyvov. Keltský predkresťanský sviatok Imbolc sa vzťahoval k ohňu, slnku a návratu svetla. Starovekí Rimania počas obradov, známych ako luperkálie, organizovali sprievody, ktorých účastníci niesli zapálené sviece ako symbol magickej očisty „februatio“ (odtiaľ názov február) a tieto obrady sa postupne rozšírili aj na naše územie.

Príkazom cirkvi z roku 494 sa tieto obrady transformovali na „očistenie Panny Márie“ a v 11. stor. v dôsledku ešte stále živej predkresťanskej tradície, na posviacanie sviečok. V kostole posvätenú sviečku, nazývanú „hromnička“, naši predkovia zapaľovali do okna počas búrky na ochranu pred hromom (starší výraz pre blesk) a následnými požiarmi. Okrem obydlia ochraňovala úrodu, ale aj ľudí, čo uviazli v búrke. Zapálenú sviečku tiež pokladali vedľa umierajúceho na uľahčenie skonu a horela aj pri mŕtvom tele ako ochrana pred nečistými silami. Používala sa hojne v ľudovom liečiteľstve pri bolestiach hrdla a rôznych zápaloch ako súčasť „mágie dotyku“ (o tejto zaujímavej téme si povieme niekedy nabudúce, ak vás zaujíma 😉 ). Zároveň kresťanom svieca pripomína, že ich povinnosťou je byť svetlom sveta.

Hromnice u nás patrili k najvýznamnejším udalostiam, s ktorými sa spájalo množstvo pranostík. Najznámejšia je „Na Hromnice o hodinu více“. Znamená to, že sa dni nielen predlžujú, ale že v tomto období je deň o hodinu dlhší ako vo vianočnom čase. Ľudia tiež verili, že ak na Hromnice zo strechy tečie, zima sa dlho povlečie, ale ak je silný mráz, jar je predo dvermi. Všetci sa báli teplých Hromníc, pretože predpovedali dlhú zimu, zlú úrodu a chudobu. Podľa starších predstáv, človeka, čo na Hromnice pracuje, zabije hrom. Naši predkovia zvykli variť dlhé rezance, aby aj konope boli dlhé a šúľance s makom na znak hojnosti, prosperity a plodnosti.

Ešte v medzivojnovom období sa chodili gazdiné či celé rodiny a mládež až do neskorých večerných hodín kĺzať na ľade či sánkovať s tým istým cieľom. Rodičia vtedy deťom odpustili aj určité prehrešky a povolili im veľa huncútstiev. Mládenci zasa popriahali do parádnych saní kone ozdobené mašľami, zvoncami, vyšívanými ručníkmi. Na sane potom nasadlo, ba priam sa „povešalo“ toľko mladých ľudí, koľko sa zmestilo a pochabo sa preháňali po dedine. Mládenci a dievčence na saniach spievali najmä pieseň určenú na ten deň, čiže o konopiach. Podľa novín z 18. stor. v Bratislave šľachta pozývala na hromničné sánkovačky hostí z cisárskeho viedenského dvora. Patriciát a šľachta považovali vychádzky na saniach za príjemné rozptýlenie a sotva im pripisovali magický význam, no samotný výskyt tejto činnosti svedčí o hlbokých koreňoch tejto tradície.

A ČO SI Z TOHO MÔŽEME ODNIESŤ MY? 😌💰 Šúľance šúľať nemusíš, ale makových dobrôt si dopriať môžeš… aby si mal všetkého ako maku a tvoja žena bola plodná ako jabloň v záblatskom sade 😜🔥 V podvečernom stíšení si zapáľ sviečku v okne s vďakou za dary, ktoré ti tu nechali tvoji predkovia. Dovoľ, nech v tebe prehovoria. Hromnice signalizovali návrat sily odložením, spálením všetkého starého, prežitého. Ty môžeš tiež v očistnom plameni sviečky „spáliť“ obmedzujúce generačné vzorce, sebadeštrukčné a sebaspochybňujúce programy, ťažké myšlienky… 🌿

V týchto dňoch vybehni do prírody a počúvaj, pozeraj srdcom. Privítaj prírodné bytosti do novej jari.💧 Hromnice sú očistným dňom a voda má veľkú očistnú silu. Ak máš odvahu a telo ti to dovolí, umy sa, okúp vonku v potôčiku či jazere. Rovnakú službu Ti urobí večer aj vaňa plná vody s bylinkami a olejmi. Všetko staré zmývaš, aby si pripravil miesto pre nové, s novým jarným nádychom 🙏🏻

Spracovala: Ing. Lucia Bulková

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.